2011. június 26., vasárnap

Citromos márványkuglóf csokimázzal


Ismételten egy édességgel tudok csak szolgálni, de mint írtam magamról nagyon édesszájú vagyok! :D Ez a kuglóf ma készült, mégpedig úgy, hogy a keddi vizsgámra tanultam (bünetőjog :S), és annyira unalmas volt már a sok törvényszöveg, gondoltam pihenésképp, meg hát amúgy is valami fini édességet ettem volna, nekiláttam. Igazából a semmiből lett szegényke, mert nem volt itthon sem vaníliarúd, sem vaníliaaroma, sem nyírfacukor sőt még kuglóf sütőforma sem (albérletben lakom, és nem gondoltam, hogy szükségem lesz rá egyszer) :D. De ugyebár, aki valamit nagyon akar, megoldja... :) 


Szóval gondolkodtam, mit hogyan kellene, hogy ehető is legyen. Előkészítettem a lisztet, 12,5 dkg Master Mix, 8 dkg Diabestar liszt, 3 dkg BL 55 fehér liszt, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál búzasikér, 1 csomag sütőpor. Ezeket alaposan összekevertem.


 Volt itthon kb 15 dkg Rama, és 3-4 dkg vaj,  egy tálba tettem őket, majd 1 percre a mikróba (igazából nem tudom miért :D). Miután megolvadt érzésre hozzáadtam folyékony édesítőt, 1 fél citrom héját és levét, összekevertem és úgy hagytam.


 Ezután felütöttem 4 tojást, megszórtam egy csipet sóval, majd robotgéppel elkezdtem verni (bevallom őszintén, hogy nem pici só volt, mert kicsit meglódult a kezem, meg is ijedtem, hogy sós kuglófom lesz, uh a vajas margarinos édesítős keverékhez még tettem édesítőt gyorsan :D). Ekkor ért meglepetés, mert kb 10 perc robotgépezés után, gyönyörű habos lett a tojás, olyan mintha cukorral vertem volna fel.


Ez idő  alatt újra megdermedt kicsit a vajas margarin, így aztán ezt is szép habosra ki tudtam keverni robotgéppel, hozzáöntöttem a felvert tojást, majd jött hozzá szépen kanalanként a liszt. Kb mikor már a liszt felével összekevertem, láttam, hogy ez így nem lesz jó, és öntöttem hozzá tejet, majd még volt 3 tojásom azokat is felvertem (úgy gondoltam talán így még jobb lesz, ha minél több benne a tojás) amikor már az összes lisztet elkevertem, a habosra vert tojás felét még hozzátettem, így kaptam egy laza tésztát. Sütőpapírral kibéleltem egy magas falú lábost :D, és a tészta felét beleöntöttem. A másik feléhez tettem két evőkanál kakaót és a felvert tojás másik felét, majd a fehér tésztára öntöttem és egy villával lazán belekevertem, hogy szép márványos legyen.


Utána mehetett az előmelegített sütőbe, alacsony hőfokon kb. 1 óráig sütöttem. Közben gőz felett felolvasztottam a két napja készített házi csokimat, és miután kisült a kuglóf ráöntöttem.


Lakótársam és párja valamint nem utolsó sorban szerintem is nagyon finom lett (sós sem lett :D). :)


Tehát ez ennek a kis kuglófocskának a története. :)


Hozzávalók:


- 12, 5 dkg Master Mix
- 8 dkg Diabestar liszt
- 3 dkg BL 55 fehér liszt
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál búzasikér
- 1 csomag sütőpor
- 1/2 citrom héja és leve
- folyékony édesítő ízlés szerint
- 7 db tojás
- 2 evőkanál kakaó
- 15 dkg Rama
- 3-4 dkg vaj
- kb. 10 dkg csoki a tetejére

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése